Vprašanje:

Soseda mi je zapustila hišo. Skrbim zanjo. Nisva v sorodu. Kakšno pogodbo bi morala narediti, da bi bila oproščena davka?

 

Odgovor:

Kolikor predvidevamo iz opisa, vam je bila hiša obljubljena v zameno za skrb za sosedo, nista pa še uredili dejanskega zapisa vajinega posla.

Iz opisa dogovora je iz vidika vsebine dogovora potrebno skleniti bodisi pogodbo o preužitku (pri kateri dobite premoženje takoj) ali pogodbo dosmrtnem preživljanju (pri kateri pridobite lastništvo ob smrti). Z obema pogodbama se zavežete, da boste sosedo preživljali do smrti, na način dogovorjen v pogodb. Pogodbi morata biti sestavljena v obliki notarskega zapisa.

Soseda vam lahko premoženje tudi podari ali zapusti v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

e-obrazci - Darilne pogodbe

V vseh primerih ste zavezani plačati davek na dediščine in darila, ki je na žalost v vašem primeru relativno visok, saj z vas velja najvišja davčna stopnja (tabela v 8. členu pod točko c) - vse druge osebe Zakona o davku na dediščine in darila).

Pri tem je v primeru pogodbe o preužitku oz. pogodbe o dosmrtnem preživljanju, osnova za odmero davka znižana za priznane stroške, glede na čas trajanja užitka do smrti in starost vrednost užitka in morebitni odbitek za zasedenost.

Na žalost se plačilu davka ni mogoče v celoti izogniti. V ta namen osebo pogosto sklepajo druge pogodbe, kot je denimo prodajna pogodba, kjer je davek nižji, kar pa zaradi drugačnih pravnih posledic in možnih zapletov odsvetujemo.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!