Vprašanje:

Oče je svoji sestri podaril parcelo, katero je podedoval po svoji mami. Lahko zahtevam nujni delež od te parcele?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se vprašanje o nujnem deležu ob dedovanju po očetu.

Nujni dediči so: pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec. edi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje. Tako kot otrok spadate med nujne dediče po svojem očetu.

V kolikor je delež nujnega dediča prikrajšan, torej ko ni drugega premoženja, iz katerega bi se njegov nujni delež lahko izplačal, lahko zahteva, da se vrnejo darila, ki jih je dal zapustnik, dokler vračila ne zadoščajo za njegovo poplačilo.

Darila se vračajo od zadnjega darila v obrnjenem vrstnem redu, kakor so bila dana. Istočasno dana darila se vračajo sorazmerno.

Nujni dedič lahko zahteva vračilo daril, ki jih je zapustnik kadarkoli dal zakonitim dedičem, darila, ki jih je zapustnik dal drugim osebam, ki niso zakoniti dediči pa le, če so bila dana v zadnjem letu svojega življenja.

Zakoniti dediči so dediči, ki dedujejo na podlagi zakona. Zakoniti dediči so zapustnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegov zakonec, njegovi starši, posvojitelj in njegovi sorodniki, njegovi bratje in sestre ter njihovi potomci in njegovi dedi in babice ter njihovi potomci. Te osebe dedujejo po dednih redih. Dediči bližnjega dednega reda izključujejo od dedovanja osebe bolj oddaljenega dednega reda. Kot zakoniti dediči se tako štejejo dediči, ki so po zakonu upravičeni dedovati, v konkretnem primeru.

Glede na to, da bo dedovanje po očetu potekalo v I. dednem redu (ker ima otroke), sestra ni zakoniti dedič (je dedič II. dednega reda), in zanjo velja, da bo primorana vrniti darilo za izplačilo nujnega deleža le v kolikor bo oče umrl v prej kot enem letu od darila.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!