Vprašanje:

Babi ni napisala oporoke. Mami se je na razpravi odpovedala dedovanju in ga prepustila meni. Kateri dedni red sem?
 

Odgovor:

V kolikor se dedič odpove dedovanju samo v svojem imenu, se šteje, kakor da sploh ni bil dedič, delež zakonitega dediča, ki se je odpovedal dediščini samo v svojem imenu, pa se deduje, kot da bi bil ta dedič umrl pred zapustnikom.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Kot potomka zakonitega dediča, ki se je odpovedal dedovanju le v svojem imenu, tako na podlagi vstopne pravice dedujete v I. dednem redu.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!