Vprašanje:

Žena mi je podarila 1/2 hiše, podarjene od njenih staršev. Kako urediti, da moja hči iz prvega zakona ne bo dedinja hiše?
 

Odgovor:

V kolikor bi želeli, da hči podeduje drugo premoženje, ne hiše, je možno, da hčeri v oporoki določite delež na drugem premoženje, v vrednosti deleža, ki ji pripada.

V kolikor ne želite, da bi hči dedovala, je možno, da svoje premoženje podarite drugi osebi, z darilno pogodbo, ali določite druge dediče v oporoki.

e-obrazec - Oporoka

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Pri tem pa lahko hči kljub temu zahteva nujni delež, ki znaša 1/2 zakonskega deleža.

V primeru, da obstajajo razlogi, lahko hči razdedinite.

Oporočitelj lahko razdedini dediča, ki ima pravico do nujnega deleža:

1. če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;
2. če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;
3. če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Hči prav tako ni upravičena dedovati, v kolikor je dedno nevredna.

Nevreden dedovati je:

1. kdor je z naklepom vzel ali poskusil vzeti življenje zapustniku;
2. kdor je s silo ali grožnjo prisilil zapustnika ali ga z zvijačo pripravil do tega, da je napravil ali preklical oporoko ali kakšno določilo v oporoki, ali mu preprečil to storiti;
3. kdor je uničil ali skril zapustnikovo oporoko z namenom, da bi preprečil izpolnitev zapustnikove poslednje volje, kakor tudi, kdor je ponaredil zapustnikovo oporoko;
4. kdor se je huje pregrešil zoper dolžnost preživljati zapustnika, ki ga je bil po zakonu dolžan preživljati, kakor tudi, kdor ni hotel dati zapustniku potrebne pomoči.

Na nevrednost mora sodišče paziti po uradni dolžnosti, razen če gre za primere, ko se je dedič pregrešil zoper dolžnost preživljanja ali je opustil potrebno pomoč.

Naslednja možnost je izročilna pogodba. Z njo svoje premoženje razdelite med potomce. Da bi bila veljavna jo morajo pospisati vsi potomci. Tudi hči iz prvega zakona.

Možno je tudi, da sklenete pogodbo o preužitku ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Ker gre v tem primeru za odplačni posel, hči v tem primeru ne more zahtevati nujnega deleža.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!