Vprašanje:

Brata sta dediča nepremičnine. Kakšen je najcenejši način prenosa nepremičnine na sina (obravnava sledi).


Odgovor:

Predvidevamo, da bosta v zapuščinskem postopku dediča brata, ter da želi eden od bratov svoj delež prepustiti svojemu sinu.

Dedič lahko svoj dedni delež odstopi le drugemu sodediču v postopku, torej odstop ne bo mogoč, če dedič ni tudi sin. Pri tem lahko eden od bratov odstopi svoj dedni delež drugemu bratu.

Če je sin edini otrok, se lahko dediščini odpoveste. Pri tem navedite oz. izjavite, da se odpovedujete dediščini le v svojem imenu.

Tako se šteje, kakor da sploh niste bili dedič. Vaš dedni delež se tako deduje, kot da bi Vi umrli pred zapustnikom in bodo Vaš delež dedovali Vaši potomci oz. Vaš sin.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Možno je tudi, da dediščino podedujete in nato podedovano premoženje sinu podarite z darilno pogodbo.

e-obrazci - Darilne pogodbe

Več lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!