Vprašanje:

Delavca bi premestili na drugo del mesto z nižjo plačo. Obojestranski dogovor. Je upravičen do razlike v plači?
 

Odgovor:

Za konkretnejši odgovor moramo vedeti več o zadevi, načeloma pa je, v primeru sporazuma, sprememba stvar dogovora.

V primeru, da sporazuma ni in bi se odločili za odpoved pogodbe s ponudbo nove pogodbe po 91. členu Zakona o delovnih razmerjih, je v novi lahko pogodbi navedena nižja plača. 

e-obrazec - Odpoved pogodbe o zaposlitvi ponudbo nove pogodbe

Kot ustrezna zaposlitev se namreč šteje zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi. Kaj, če delavec sprejme in kaj, če novo zaposlitev zavrne?

Informiran.si - Kdaj lahko delodajalec spremeni pogodbo o zaposlitvi?

Informiran.si - Sprememba pogodbe o zaposlitvi - Kdaj zadošča aneks, kdaj pa je potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!