Vprašanje:

Poteče mi 25 mesečno nadomestilo za brezposelnost. Koliko časa moram biti zaposlen, da lahko ponovno dobim nadomestilo? Star 59 let.
 

Odgovor:

Glede na to, da ste pravico do denarnega nadomestila že izkoristili in jo boste znova uveljavljali, se vam zavarovalna doba, od katere vam je bila pravica do nadomestila že odmerjena, in zavarovalna doba na podlagi prejemanja nadomestila ne vštevata v zavarovalno dobo za odmero nove pravice do denarnega nadomestila.

Glede na to, da ste starejši od 57 let oz imate najmanj 35 let zavarovanja, se vam pri ponovnem uveljavljanju pravice do nadomestila na dan nastanka brezposelnosti, ob izpolnjevanju pogoja gostote (zavarovanje najmanj 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih), denarno nadomestilo določi ob upoštevanju celotne dopolnjene zavarovalne dobe.

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od zavarovalne dobe, in sicer:

  • 2 meseca, če ste mlajši od 30 let in ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovan najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
  • 3 mesece, če ste bili zavarovani od 10 mesecev do 5 let,
  • 6 mesecev, če ste bili zavarovani od 5 do 15 let,
  • 9 mesecev, če ste bili zavarovani od 15 do 25 let,
  • 12 mesecev, če ste bili zavarovani nad 25 let,
  • 19 mesecev, če ste starejši od 53 let in ste bili zavarovani nad 25 let,
  • 25 mesecev, če ste starejši od 58 let in ste bili zavarovani nad 28 let.

Več lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj je delavec upravičen do nadomestila za brezposelnost?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!