Vprašanje:

Je delodajalec dolžan izplačat neizrabljen letni dopust? Glede, da je delavec v bolniški že 11 mesecev?

Odgovor:

Dopust je pravica delavca. Pri tem pa je delavec, ki mu preneha delovno razmerje med letom, upravičen do sorazmernega dela letnega dopusta, 1/12 odmerjenega dopusta za vsak dopolnjen mesec dela v koledarskem letu. V Vašem primeru je za leto 2021 to 5/12.

Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. Koristi se tako skladno z dogovorom.

V kolikor dopusta delavec ne more izkoristiti denimo zaradi potreb delovnega procesa, se lahko v zameno za dopust, delavec in delodajalec dogovorita za ustrezno odškodnino.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Pri tem je pomembno vedeti, da ste do odškodnine upravičeni, v kolikor dopusta niste mogli izkoristiti zaradi objektivnih razlogov, ki jih niste mogli predvideti. Če se delodajalec v tem primeru z odškodnino ne strinja, lahko vložite ustrezno tožbo na pristojno delovno sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako odpoved pogodbe vpliva na izplačan regres in dodeljen dopust?

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Kakšna so "pravila" glede izrabe letnega dopusta?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Informiran.si - Kje je določeno, koliko regresa mi pripada?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!