Vprašanje:

Delam v trgovini z oblačili. Letni regres bo polovica v denarju, polovica na kartici, kjer delam. Je to zakonito?


Odgovor:

Zakon možnosti izplačila regresa v bonih, torej v nedenarni obliki, ne predvideva, možno pa je, da to dopušča kolektivna pogodba, ki velja za Vašega delodajalca. 

Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije določa, da je delodajalec dolžan izplačati regres za letni dopust, kot ga določa zakon.

Določa tudi, da delodajalec lahko izplača del regresa v nedenarni obliki. V primeru, da izplača del regresa v nedenarni obliki znaša regres za letni dopust od 1. 1. 2019 dalje 970 EUR, od tega mora delodajalec izplačati v denarju najmanj 55 % tega zneska.

V primeru izplačila dela regresa v nedenarni obliki, je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb, le-ta pa mora biti po vrednosti enakovredna denarni obliki.

V primeru nelikvidnosti delodajalca se regres za letni dopust izplača najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Lahko delodajalec izplača regres v bonih?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

Informiran.si - Izvršba na podlagi verodostojne listine - Kako izterjati neplačan račun, plačo, regres... (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!