Vprašanje:

15.1. sem pričela delati. 26.1. sem se poškodovala na delu. 14.2. poteče poizkusna doba. Pogodbe ne bodo podaljšali. Dopust, odpravnina?


Odgovor:

Najprej glede dopusta. Delavec, ki se zaposli ali ki mu delovno razmerje preneha med koledarskim letom, je upravičen do sorazmernega dela dopusta, torej 1/12 za vsak dopolnjen mesec dela.

Glede odpravnine. V kolikor gre za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela, do odpravnine niste upravičeni, ker niste dosegli pogoja vsaj 1-leta dela pri delodajalcu.

 V kolikor gre za potek pogodbe o zaposlitvi za določen čas, pa vam pripada odpravnina v višini 1/5 vaše povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Do te odpravnine niste upravičeni, če:

  • je bila pogodba sklenjena zaradi nadomeščanja začasno odsotnega delavca,
  • je bila pogodba sklenjena zaradi opravljanja sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu,
  • je bila pogodba sklenjena zaradi za opravljanje javnih del oziroma zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom,
  • bi v času trajanja ali po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas z delodajalcem sklenili pogodbo za nedoločen čas,
  • bi nadaljevali z delom na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas,
  • bi zavrnili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas za ustrezno delo, ki bi vam ga ponudil delodajalec po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

Informiran.si - Vse o poskusnem delu - Kdaj se lahko sklene, kakšne so omejitve, kaj, če je neuspešno, kdaj delavcu pripade odpravnina?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!