Vprašanje:

Delodajalec mi kljub pogodbi ni nakazal moje plače, oz. jo je nakazal delno, ker je preostanek šel za moje prispevke.
 

Odgovor:

V kolikor gre za nesporazum glede neto in bruto plače, naj omenimo, da kot delavec na svoj račun prejmete le neto znesek plače.

Preostanek, davke in prispevke delodajalec obračuna in plača na ustrezne račune Finančne uprave. Teh prispevkov ne prejmete na svoj račun.

V kolikor pa ste prejeli nižje neto izplačilo, ker je delodajalec z razliko poplačal plačilo prispevkov, odvedenih pri vaši plači, pa lahko preostanek izterjate po sodni poti.

V kolikor je na plačilni listi obračunana celotna plača (čeprav je bila nakazana zmanjšana), lahko na podlagi plačilne liste vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine preko portala e-Sodstvo.

Če plačilne liste nimate, morate vložiti tožbo na pristojno delovno sodišče.

e-obrazec - Tožba delavca zoper delodajalca zaradi plačila neizplačane plače, potnih stroškov oziroma stroškov prehrane med delom

Več o tem si lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kaj lahko stori delavec, ki ni dobil izplačane plače, regresa, stroškov za prevoz,...?

e-Priročnik - Katere pravice mi pripadajo kot delavcu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!