Vprašanje:

Voznik avta je pozitiven na droge. Izgubi tudi vozniško dovoljenje, ali pa plača le kazen? Kakšna je kazen?

Odgovor:

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Učitelj vožnje ne sme usposabljati kandidata za voznika motornega vozila in spremljevalec ne sme spremljati voznika, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo.

Pod vplivom snovi iz prejšnjega odstavka je voznik, učitelj vožnje oziroma spremljevalec, pri katerem se s posebnimi sredstvi, napravami ali s strokovnim pregledom ugotovi prisotnost takih snovi v krvi ali slini.

Globa znaša najmanj 1.200 eurov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Dodatno policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja (23. člen ZPrCP).

e-obrazec - Ugovor zoper zaseg motornega vozila

Če voznik stori prekršek, za katerega je predpisano tolikšno število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (18 kazenskih točk oz. 7 za voznika začetnika) oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja, mu policist prepove nadaljevanje vožnje in mu začasno odvzame vozniško dovoljenje.

Prekrškovni organ mora nato v petih dneh od ugotovitve prekrška in storilca predlagati sodišču, da storilcu začasno odvzame vozniško dovoljenje. Sodišče o predlogu odloči najpozneje v osmih dneh od prejema zadeve.

Obdolžencu se začasno odvzeto vozniško dovoljenje na njegov predlog lahko vrne pred pravnomočnim zaključkom postopka.

e-obrazec - Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

V kolikor voznik  ob zaključku postopka prejme število kazenskih točk, ki zadošča za odvzem vozniškega dovoljenja, Sodišče izda sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja po uradni dolžnosti na podlagi obvestila organa, pristojnega za vodenje skupne evidence kazenskih točk.

Sodišče sme odložiti izvršitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja pod pogojem, da storilec v času, ki ne sme biti krajši od šestih mesecev in ne daljši od 24 mesecev (preizkusna doba), ne stori hujšega prekrška, in če v roku, ki ga določi sodišče, izpolni obveznosti, ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih.

e-obrazec - Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj lahko storite, ko Vam grozi odvzem vozniškega dovoljenja (izpita)

Informiran.si - Vzeli mi bodo vozniško dovoljenje. Kaj naj storim?

Informiran.si - Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?

Informiran.si - Kako ugovarjati zoper odločbo oz. plačilni nalog prekrškovnega organa.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!