Vprašanje:

Na psihoaktivnih tabletah se ne sme voziti, ker si lahko zaspan ipd. Ko si od slabega vremena tako, pa smeš? Logika zakona?


Odgovor:

Vožnja vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je prepovedana ker je takšna vožnja zelo nevarna in znatno poveča tveganje za udeležbo v prometni nesreči.

Seveda lahko zmanjšano odzivnost in pozornost voznika povzročijo tudi ostale okoliščine, vendar pa zakonodajalec ne more prepovedati vseh okoliščin oz. z vsebino zakona nanje ne more vplivati. Tako se z zakonom denimo ne more prepovedati slabega vremena, niti ne vpliva, ki ga ima vreme na počutje posameznega.

Kljub temu pa to ne pomeni, da ni smiselno z zakonom vplivati oz. prepovedati vsaj tiste vzroke za tveganje v prometu, ki jih je mogoče prepovedati oz. omejiti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!