Vprašanje:

Radi bi zamenjali pediatra, ki smo ga izbrali 1 mesec nazaj, zaradi nezaupanja. Kaj moramo storiti?
 

Odgovor:

Osebnega zdravnika lahko kot zakoniti zastopnik za otroka izberete med zdravniki specialisti pediatrije ali šolske medicine, izjemoma specialisti splošne oziroma družinske medicine ali zdravniki splošne medicine s podiplomskim študijem iz zdravstvenega varstva žensk, otrok in mladine.

Zdravnik vas je dolžan sprejeti , razen če:

Zdravnika praviloma izberete za dobo najmanj enega leta, lahko zamenjavo opravite šele po poteku tega obdobja. Izjemoma jo lahko opravite tudi prej, če:

  • pride do nesporazumov, zaradi katerih ste izgubili zaupanje v zdravnika,
  • predlaga zamenjavo osebni zdravnik, ker zaradi vašega neprimernega odnosa ali nespoštovanja navodil in postopkov za zdravljenje ne more uspešno in odgovorno opravljati svojega dela,
  • se za stalno ali za daljše obdobje preselite v drug kraj,

Zdravniška zbornica ali Ministrstvo za zdravje na vašo zahtevo, zahtevo vaših svojcev ali delodajalca ugotovi, da postopki diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije niso bili v skladu z doktrinarnimi strokovnimi usmeritvami.

Če zamenjavo oziroma prekinitev predlaga osebni zdravnik ali zobozdravnik, se ta lahko izvede le z vašim soglasjem. Če se z zamenjavo ne strinjate, lahko zdravnik oziroma zobozdravnik predlog posreduje pristojni območni enoti ZZZS, ki o tem odloči.

Pediater ali specialist šolske medicine lahko predlagata prekinitev izbire, ko otrok dopolni 19 let.

Če želite prekiniti izbiro osebnega zdravnika ali zobozdravnika brez nove izbire, lahko to uredite na katerikoli območni enoti ali izpostavi ZZZS.

Pri zamenjavi osebnega zdravnika novi izbrani zdravnik pridobi vašo (oz. otrokovo) medicinsko dokumentacijo neposredno od prejšnjega.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!