Vprašanje:

Lahko skličem osebni stečaj? Pred leti sem že enega, a ne vem, kdaj se je končal. Kje se lahko to pozanimam?
 

Odgovor:

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) določa, da je odpust obveznosti možen, v kolikor ne obstajajo ovire za odpust, določene v 399. členu in če dolžnik ne krši svojih obveznosti iz 383.b, 384., 386. ali 401. člena tega zakona.

Odpust obveznosti dolžniku ni dovoljen, če je bilo o odpustu obveznosti stečajnemu dolžniku že pravnomočno odločeno v naslednjih primerih in od pravnomočnosti sklepa ali sodbe še ni preteklo deset let:

  • če so bile stečajnemu dolžniku njegove obveznosti že odpuščene,
  • če je bil predlog stečajnega dolžnika za odpust obveznosti zavrnjen, ker je dolžnik kršil svoje obveznosti iz 383.b, 384., 386. ali 401. člena tega zakona, ali zaradi ovire iz tretjega odstavka tega člena ali
  • če je bil sklep o odpustu obveznosti razveljavljen po 411. členu tega zakona.

V takem primeru lako načeloma lahko predlagate postopek osebnega stečaja, ne morete pa predlagati odpusta obveznosti, dokler ne poteče 10 let. Omeniti je potrebno tudi, da je možno, da ponoven postopek osebnega stečaja ne bo mogoč, v kolikor bo sodišče presodilo, da v postopku ne bo mogoče doseči namena postopka, torej niti poplačila upnikov, niti odpusta obveznosti in zato kot takšen postopek ne bo v interesu nobene od strank (VSL sklep Cst 110/2014).

Podrobnosti o prejšnjem postopku osebnega stečaja lahko preverite na strani AJPES-a.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!