Vprašanje:

Pooblaščena sem na možev trr. Če grem v osebni stečaj, ali bom lahko potem na njegovem računu poslovala nemoteno?
 

Odgovor:

V kolikor vas zanima, ali boste lahko v postopku osebnega stečaja neomejeno in nemoteno prejemali prihodke in plačila, je odgovor ne.

V stečajno maso v postopku osebnega stečaja poleg premoženja iz drugega odstavka 224. člena Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju spadajo tudi:

  1. plača in drugi prejemki, ki jih dolžnik pridobi med postopkom osebnega stečaja, razen prejemkov, ki so po tem zakonu izvzeti iz stečajne mase ali spadajo v stečajno maso v omejenem znesku,
  2. premoženje, ki ga stečajni dolžnik pridobi na podlagi dedovanja ali na drugi podlagi med postopkom osebnega stečaja.

Iz stečajne mase so v postopku osebnega stečaja izvzeti:

  1. predmeti, ki so izvzeti iz izvršbe po 79. členu ZIZ, in
  2. prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe po 101. členu ZIZ.

Za omejitev zneska prejemkov, ki spadajo v stečajno maso v postopku osebnega stečaja, se uporablja 102. člen ZIZ.

Z začetkom postopka osebnega stečaja se poslovna sposobnost stečajnega dolžnika omeji tako, da ne more sklepati pogodb in opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso, brez soglasja sodišča ne more najeti kredita ali posojila ali dati poroštva, odpreti novega transakcijskega ali drugega denarnega računa, se odpovedati dediščini ali drugim premoženjskim pravicam.

Pred pričetkom osebnega stečaja je dolžnik dolžan s predlogom za začetek postopka predložiti tudi overjeno poročilo o stanju premoženja, ki mora vsebovati podatke o dolžnikovih transakcijskih računih. 

e-obrazec - Predlog za osebni stečaj in odpust obveznosti

e-obrazec - Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti

Kot omenjeno, se vaši prihodki, razen v omejenem delu, del stečajne mase, ne glede na kateri transakcijski račun jih prejemate. V primeru, da bi te prihodke "skrivali", bi to pomenilo za ugovor upnikov ali stečajnega upravitelja zoper odpust obveznosti po 403. členu  Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!