Vprašanje:

Grem v osebni stečaj. Imam enega vzdrževanega člana. Plače s potnimi dobim na trr 550 EUR. Mi bodo regres v celoti zarubili?
 

Odgovor:

Iz stečajne mase so v postopku osebnega stečaja izvzeti prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe po 101. členu  ZIZZa omejitev zneska prejemkov, ki spadajo v stečajno maso v postopku osebnega stečaja, se uporablja 102. člen ZIZ.

Dolžnikovi denarni prejemki v osebnem stečaju, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, ter na odškodnina iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti rubijo, do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

76% zneska minimalne plače trenutno znaša 611,76 EUR. Kar se tiče vzdrževanega družinskega člana, je dodatni znesek 226,12 EUR za prvega otroka. Skupno v vašem primeru torej 837,88 EUR.

Seveda je pomembno, da je družinski član pri tej omejitvi v postopku upoštevan. V kolikor ni, morate na sodišče, ki vodi postopek, vložiti ustrezen predlog.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za izločitev povračil stroškov v zvezi z delom in regresa iz stečajne mase

V stečajno maso tako spadajo dohodki iz delovnega razmerja, kamor po 37. členu Zakona o dohodnini, nad zgornjim zneskom.

V kolikor bi želeli, pa lahko na sodišče vložite predlog, da se iz stečajne mase izloči celoten regres.

e-obrazec - Predlog dolžnika v osebnem stečaju, za izločitev povračil stroškov v zvezi z delom in regresa iz stečajne mase

Za več priporočamo branje spodnjih člankov:

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!