Vprašanje:

Sem solastnica hiše. Sosed uporablja stopnice na moji strani hiše, ki edini možni dostop stanovanja. Lahko preprečimo?


Odgovor:

Za konkretnejši odgovor bi bilo potrebno zadevo preveriti bolj podrobno, bi pa bil, glede na podane informacije odgovor ne.

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. To velja tako za vas, kot tudi za soseda.

Solastnik lahko razpolaga s svojo pravico brez soglasja drugih solastnikov. Če je predmet solastnine nepremičnina, imajo drugi solastniki pri prodaji predkupno pravico. Če predkupno pravico uveljavlja hkrati več solastnikov, lahko vsak od njih uveljavlja predkupno pravico v sorazmerju s svojim idealnim deležem.

Sosedu tako ne smete preprečiti, da uporablja svoj lastniški delež. Glede na to, da omenjate solastnino, predvidevamo, da nepremičnina ni etažirana in tako ni dejansko fizično razdeljeno, kje je vaš in kje sosedov del nepremičnine. Velja le dogovor med solastnikoma, ki opredeljuje uporabo solastnine v naravi, iz vidika stanja v zemljiški knjigi, pa sta oba solastnika celotne nepremičnine.

V kolikor bi želeli opraviti dejansko delitev, bi bila potrebna etažacija in delitev nepremičnine na posamezne dele, pri čemer bi bilo stopnišče del skupnih prostorov in bi bilo v solastnini obeh.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!