Vprašanje:

Bivša sinova partnerka je za stalno prijavljena, ne plačuje pa nobenih stroškov že dve leti. Kako jo lahko izselimo iz hiše?
 

Odgovor:

V kolikor je podlaga za bivanje partnerke vaše soglasje in le-tega nima več, v nepremičnini biva brez ustreznega pravnega naslova. 

V tem primeru lahko zahtevate, da se iz vaše nepremičnine izseli. V kolikor se ne želi izseliti, lahko vložite tožbo za izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti na podlagi 111. člena Stanovanjskega zakona.

Na podlagi sodbe sodišča, lahko nato predlagata fizično izselitev s pomočjo izvršitelja.

e-obrazec - Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova- izpraznitev in izročitev nepremičnine (stanovanja, hiše...)

V kolikor gre za najem, jo lahko izselite, v kolikor gre za katero od kršitev določene v 103. členu Stanovanjskega zakona

Najemnika morate v prvem koraku opomniti in mu dati možnost za odpravo kršitev v roku, ki ne sme biti krajši od 15 dni.

e-obrazec - Opozorilo najemodajalca najemniku, ki krši najemno pogodbo

V koliko kršitev ne odpravi, lahko podate odpoved z vsaj 90. dnevnim odpovednim rokom.

e-obrazec - Odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca iz krivdnega razloga

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!