Vprašanje:

Imam stanovanje v najemu. Lastnik je umrl. Bodoči dedič noče prevzeti najemnine. Komu plačati najemnino in tekoče stroške?
 

Odgovor:

Sprememba lastnika stanovanja ne vpliva na obstoječa najemna razmerja. Vsakokratni pridobitelj lastninske pravice na stanovanju vstopi v pravni položaj najemodajalca. Do izdaje sklepa o dedovanju zakoniti dediči s trenutkom smrti zapustnika vstopijo v vsa njegova pravna razmerja.

Tako bodoči lastnik, dedič, vstopi v vaše najemno razmerje, kot novi najemodajalec, pod pogoji določenimi v trenutni najemni pogodbi, četudi sam tako ne želi. 

Zato predlagamo, da še naprej upoštevate in plačujete najemnino in stroške, skladno z obstoječo najemno pogodbo. V kolikor dedič ne bo spoštoval določil najemne pogodbe oz. želel skleniti nove najemne pogodbe pod istimi pogoji, predlagamo vložitev tožbe na pristojno sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!