Vprašanje:

Kako prepisati stanovanje od očeta na sinova ali partnerke od sinov, če niso poročeni?
 

Odgovor:

V vsakem primeru lahko oče stanovanje proda. V tem primeru sorodstveno razmerje med prodajalcem in kupcem ni pomembno.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

V kolikor ne gre za prodajo, ampak za darilo, je potrebno skleniti darilno pogodbo.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V obeh primerih je po podpisu pogodbe potrebno posel prijaviti na pristojni enoti FURS-a za odmero davka. Po odmeri davka je potrebno podpis očeta na pogodbi notarsko overiti in lastninsko pravico novega lastnika na nepremičnini vpisati v zemljiško knjigo.

Glede obdavčitve se pri prodaji obračuna 2% davek na promet nepremičnin (od prodajne vrednosti) in davek na kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen in v kolikor oče plačila davka ni oproščen.

Davek na kapitalski dobiček, obdavči razliko med prodajno ceno in vrednostjo ob pridobitvi. Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po nakupu 25%, nato pa se vsakih naslednjih 5 let zmanjša za 5 odstotnih točk. 

Davka na kapitalski dobiček so opravičeni tisti, ki so kupili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

V primeru darila, se obračuna davek na dediščine in darila. Sinova sta plačila tega davka opravičena. Partnerka pa bi bila zavezana za plačilo davka glede tabelo pod točko c) v 8. členu ZDDD.

Druge možnosti prepisa bi bile tudi druge pogodbe, kot je izročilna pogodba, s katero lahko oče za časa življenja razdeli svoje premoženje med svoje potomce. Po tej pogodbi lahko oče premoženje med potomce razdeli kot želi, podpisati pa jo morajo vsi potomci.

Možna je tudi pogodba o pogodba o preužitki, s katero bi se lahko sinova ali partnerka zavezala, da bo očeta preživljala do njegove smrti, v zameno pa bi ob podpisu prejela njeno premoženje. 

Izročilna pogodba in pogodba o preužitku sta obdavčeni glede na določila ZDDD, sestaviti pa ju mora notar v obliki notarskega zapisa.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!