Vprašanje:

1/2 svoje nepremičnine bi podarila svojemu izvenzakonskemu partnerju. Katere davke moram plačati?
 

Odgovor:

Pri darilu je potrebno plačati davek na dediščine in darila (ZDDD), pri čemer jezavezanec za plačilo davka obdarjenec (prejemnik darila).

Kot dedič 1. dednega reda je izvenzakonski partner oproščen plačila davka.

Pri tem mora biti darilna pogodba sestavljena v obliki notarskega zapisa (ker gre za darilo med zunajzakonskima partnerjema), verjetno pa bo FURS zahteval tudi dokaze za obstoj zunajzakonske zveze (izjave prič, dokaze o skupnih otrocih, ipd.).

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!