Vprašanje:

Ali sodišče obvesti dražitelje o preklicu dražbe? Kdaj bo dražitelju varščina vrnjena? Zakaj pride do preklica dražbe?
 

Odgovor:

Preklic naroka za javno dražbo ne pomeni neuspešne dražbe, temveč pomeni neizvedeno dražbo. Preklic dražbe tako nima posledic, predpisanih v 2. odst. 95. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju in se izvršba ne ustavi.

Zakaj dražba ni izvedena je potrebno preveriti konkretni primer. Običajno se javna dražbe prekliče, ko dolžnik v celoti poplača svoj dolg.

Ponudniki, katerih ponudbe niso bile sprejete, dobijo varščino na njihov transakcijski račun nakazano nazaj v 15 dneh po koncu javne dražbe ali naroka za odpiranje ponudb razen, če zakon ne določa drugače. 

Obvestilo o preklicu se lahko objavi javno, denimo na oglasni deski sodišča, e-oglasni deski ali pa se obvesti dražitelje, ki so vplačali varščino neposredno. 

Več podrobnosti boste našli v objavljenih pogojih razpisane dražbe.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!