Vprašanje:

Imam dolg v višini 2.166 EUR (15.1.2015). Izvršba je bila podana 5.2.2016. Kdaj zastara moj dolg oz. izvršba preživninskega sklada?
 

Odgovor:

Vsak posamezen obrok preživnine zastara v 3. letih. To velja tudi v primeru, ko terjatve prevzame preživninski sklad.

Vendar pa je zastaranje v vašem primeru pretrgano in ne teče. Izvršba namreč zastaranje pretrga. To pomeni, da zastaranje ne teče, dokler teče postopek izvršbe. Vsako upnikovo dejanje pred sodiščem, da bi izterjal dolg, zastaranje pretrga in začne teči znova.

Tako teoretično dolg, ob aktivnem upniku nikoli ne zastara.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!