Vprašanje:

Je lahko nepremičnina, ki je predmet darilne pogodbe za primer smrti, kasneje z oporoko zapuščena nekomu drugemu?
 

Odgovor:

Tudi v primeru darila za primer smrti, gre za darilo, pri čemer pa je prenos premoženja odložen do darovalčeve smrti. Iz vidika dedovanja se tako šteje, ko je bilo darilo dano v zadnjem letu darovalčevega življenja.

Predvidevamo, da je pogodba že sklenjena. V kolikor bi želeli premoženje zapustiti v oporoi drugi osebi, bi morali najprej darilo preklicati, kar pa je mogoče le zaradi stirke, hude nehvaležnosti ali kasneje rojenih otrok.

Darilna pogodba se lahko prekliče v enem letu od dneva, ko je darovalec izvedel za razlog za preklic.

e-obrazec - Preklic darilne pogodbe

e-obrazec - Oporoka

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!