Vprašanje:

Ločena. Oče otroka zavrača, stikov ni. Lahko v primeru moje smrti dodelim pravico preživljanja otroka mojim staršem?
 

Odgovor:

Starši lahko izrazijo svojo voljo glede tega, kdo naj poskrbi za preživljanje otrok, za primer smrti ali trajnejše nezmožnosti izvajanja starševske skrbi.

Izjava mora biti sestavljena v isti obliki kot zakon predvideva za oporoko.

e-obrazec - Izjava o izvajanju skrbi nad otrokom

Sodišče vnaprej izraženo voljo staršev upošteva, če ta ni v nasprotju s koristjo otroka. Kaj je najbolje za otroka, se presoja v vsakem primeru posebej. Zato vam predlagamo, da se obrnete neposredno na svoj CSD in ob njihovi pomoči poiščete najboljšo možno rešitev.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako starš določi, kdo bo skrbel za otroka v primeru njegove smrti?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!