Vprašanje:

Glede sporazumne ločitve. Kam naj grem, kje urejam vse, kako dolgo traja vse in koliko stane?


Odgovor:

Pri sporazumni razvezi zakonske zveze, morata oba partnerja na sodišče podati predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze. 

e-obrazec - Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)

Predlogu za sporazumno razvezo zakonske zveze morata zakonca priložiti v obliki izvršljivega notarskega zapisa sklenjen sporazum o delitvi skupnega premoženja o tem, kdo od njiju ostane ali postane najemnik stanovanja in o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen.

V kolikor imata skupne otroke, je potrebno priložiti tudi sporazum, v katerem uredita preživljanje otrok po razvezi zakonske zveze.

e-obrazec - Sporazum o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok ob sporazumni razvezi zakonske zveze

Priložiti je potrebno tudi priloge, s katerimi dokazujete svoje trditve, potrdila o prihodkih, v kolikor urejate preživnine, izpisek iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi, rojstne liste otrok, njihova potrdila o šolanju (v kolikor so polnoletni) in pa potrdilo o plačilu takse, v kolikor jo boste plačali pred vložitvijo predloga na sodišče.

Celotno dokumentacijo vložite na Okrožno sodišče, ki je pristojno glede na vajin kraj bivanja.

Trajanje postopka je odvisno od pposamezne zadeve. Običajno traja nekaj mesecev, da zadeva postane pravnomočna. Stroški so odvisni od zadeve. Plača se 72 EUR sodne takse, dodatno pa tudi priprava dokumentacije.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!