Vprašanje:

Umrla je mami. Premoženja ni imela nobenega. Na računu pa minus. Odpovedala se bom dedovanju. Bom mogla to pokriti?

Odgovor:

Dedič odgovarja za dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. V kolikor se dedovanju odpoveste, ne odgovarjate za dolgove. Pri tem je pomembno, da se dedovanju odpoveste in ne odstopite drugemu sodediču. V tem primeru se namreč šteje, da ste s svojo dediščino razpolagali in v tem primeru za dolgove odgovarjate.

Dedovanju se odpoveste tako, da do konca postopka podate pri sodišču izjavo o odpovedi dedovanju.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odpoved dedovanju - Vse kar morate vedeti, preden se odpoveste dediščini

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!