Vprašanje:

6 dedičev solidarnostno odgovarja za dolg. 3 plačamo, 3 ne. Zdaj grozi izterjava vsem. Kaj storimo, če smo že plačali?


Odgovor:

V primeru dedovanja vsak dedič odgovarja za dolgove zapustnika, a le do višine podedovanega.

Če tako dedič podeduje 1.000 EUR premoženja, odgovarja tudi za do 1.000 EUR dolga.

Če ste že odplačali dolg, ki ustreza višini svojega podedovanega deleža, to sporočite upniku, ki Vas terja, kot dokaz pa lahko predložite sklep o dedovanju in potrdila o plačilu dolga.

Če pa gre za dogovor med dediči (in upniki) pa je potrebno preveriti za kakšen dogovor v bistvu gre. Vsekakor pa imate pravico, da v primeru nespoštovanja dogovora s strani določenih dedičev, ostali vložite tožbo proti njim, in spoštovanje dogovora iztožite na sodišču.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!