Vprašanje:

Kaj se šteje v hiši, kjer je živela pastorka moje žene, za premičnine, ki jih z njeno oporoko dobim (podedujem)?
 
 

Odgovor:

Po določilih Stvarnopravnega zakonika je nepremičnina je prostorsko odmerjen del zemeljske površine, skupaj z vsemi sestavinami, vse druge stvari so premičnine. Premičnine so torej sredstva, ki niso trajno povezane z nepremičninami in jih je mogoče premakniti.

Kar se tiče dedovanje je predmet dedovanja pokojnikovo premično in nepremično premoženje, pri čemer pa so načeloma predmet dedovanja le predmeti, gospodinjski predmeti in pohištvo večje vrednosti.

Predmeti nižje vrednosti, gospodinjski predmeti, ki so namenjeni za zadovoljitev njihovih vsakdanjih potreb, kot so pohištvo, gospodinjski stroji in naprave ter druga hišna oprema, posteljnina in podobni predmeti (v kolikor gre za predmete nižje vrednosti) gredo preživelemu zakoncu in zapustnikovim potomcem ter posvojencem in njihovim potomcem, ki so živeli z zapustnikom v istem gospodinjstvu.

Izločeni predmeti se ne upoštevajo pri izračunavanju nujnega deleža in se tudi ne vračunajo dediču v njegov dedni delež.

Glede dedovanja gospodinjskih predmetov, namenjenih za zadovoljevanje vsakdanjih potreb dediča, ki je živel z zapustnikom v istem gospodinjstvu, pa ni njegov potomec in ne zakonec, velja, da se mu na njegovo zahtevo pustijo, njihova vrednost pa se vračuna v njegov delež. Če vrednost teh predmetov presega vrednost dednega deleža, mora dedič, ki so mu bili ti predmeti prepuščeni, izplačati drugim dedičem razliko v denarju.

Če se dediči o utemeljenosti zahteve preživelega zakonca in zapustnikovih potomcev, ki so živeli z zapustnikom v istem gospodinjstvu, da se jim iz zapuščine izločijo gospodinjski predmeti, ki so namenjeni za zadovoljitev vsakdanjih potreb ne morejo strinjati, sodišče prekine zapuščinsko obravnavo in napoti stranke na pravdo ali na upravni postopek.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!