Vprašanje:

Umrli brat ni imel otrok. Ustno je izrazil, da bi hišo dobila nečakinja, moja hči. Drugi brat je umrl. Imel je 2 otroka.
 

Odgovor:

V večini primerov ustna volja zapustnika ne šteje kot veljavna oporoka.

Oporočitelj lahko izjavi svojo poslednjo voljo ustno pred dvema pričama le tedaj, če zaradi izrednih razmer ne more napraviti pisne oporoke. Ustna oporoka neha veljati, ko preteče trideset dni od prenehanja izrednih razmer, v katerih je bila napravljena.

V naspreotnem primeru pa bo dedovanje po vašem bratu potekalo v II. dednem redu. V kolikor so vaši stariši pokojni, boste 1/2 dedovali vi, drugo 1/2 pa bosta dedovala bratova otroka, ki si bosta razdelila del, ki bi pripadal vašemu bratu.

Če želite, lahko svoj delež prepustite svoji hčeri, tako da se dedovanju odpoveste, vendar pa se morate odpovedati le v svojem imenu. V tem primeru bodo vaš delež podedovali vaši potomci.

Izjavo o odpovedi dedovanju podate na sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!