Vprašanje:

Prepis lastništva nepremičnine ob smrti enega od solastnikov. Mrliški list je že pridobljen.
 

Odgovor:

Podlaga za vpis lastništva bo sklep o dedovanju. Sklep o dedovanju bo izdalo zapuščinsko sodišče, ki bo opravilo dedni postopek, razglasilo dediče in izdalo sklep o dedovanju.

Sklep o dedovanju sodišče vroči vsem dedičem in volilojemnikom, kakor tudi osebam, ki so v postopku uveljavljale zahtevke iz naslova dedovanja. Sklep o dedovanju postane pravnomočen po 15. dneh, ko zadnji dedič sprejme sklep o dedovanju. 

Ko sklep o dedovanju postane pravnomočen, ga sodišče pošlje pristojnemu davčnemu uradu.

Zapuščinsko sodišče po uradni dolžnosti poslalo pravnomočni sklep o dedovanju pristojnemu zemljiškoknjižnemu sodišču, ki bo potem omenjeni sklep izvršilo, razen če pokojnik ni bil vpisan v zemljiški knjigi kot lastnik nepremičnine. V tem primeru morate kot dedič za vpis poskrbeti sami.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!