Vprašanje:

 V kakšnem času zastara delitev premoženja po ločitvi? Bivši mož je pred kratkim umrl? Ali res jaz ne dedujem nič?
 
 

Odgovor:

V kolikor imate v mislih delitev solastnine, kjer sta oba navedena kot solastnika in bi želeli solastnino razdeliti, lahko delitev solastnine zahtevate kadarkoli, razen ob neprimernem času.

V primeru, da je bil lastnik v celoti mož, vi pa bi želeli uveljavljati zahtevek oz. svoj del skupnega premoženja na premoženju, kjer je bil kot lastnik naveden le mož, pa velja zastaralni rok 5 let.

Dediči po zapustniku so (v I. dednem redu) zapustnikovi potomci, ter zakonski oz. izvenzakonski partner.

Ker sta se z pokojnikom razvezala, to pomeni, da nista bila več v zakonski zvezi, torej ob njegovi smrti niste bili več  njegova zakonska partnerka.

Tako seveda tudi niste več dedinja po bivšem pokojnem možu. Tako po njem res niste več upravičeni dedovati.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si -  Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!