Vprašanje:

Fant je prispeval pri obnovi moje hiše. Mu pripadata nujni delež in vložen denar od obnove, če naredim oporoko na otroka?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da ste Vi lastnica hiše v celoti lastnica hiše in da boste po smrti vse premoženje z oporoko zapustili otroku.

Najprej je potrebno ugotoviti, ali obstaja skupno premoženje, ki sta ga s fantom ustvarila v času zveze. V skupno premoženje spada premoženje, ki ga z fantom ustvarita z delom v času zakonske zveze.

Predvidevamo, da lahko vložek v hišo štejete kot skupno premoženje. Fant lahko zahteva, da se njegov del skupnega premoženja izloči iz premoženja, ki bo predmet dedovanja.

Nadalje lahko fant, kot Vaš zunajzakonski parter zahteva nujni delež. Nujni delež znaša 1/2 zakonskega deleža.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!