Vprašanje:

Ali 4 otroci iz dveh bivših zakonov po očetu lahko kaj dedujejo, če je ta vse premoženje pripisal na svojo tretjo ženo?
 

Odgovor:

Vsi 4. otroci so dediči po svojem očetu (možu 3. žene).

Kljub temu, da je premoženje prepisal (predvidevamo, da ji ga je podaril), lahko otroci zahtevajo izplačilo nujnega deleža.

Nujni delež znaša 1/2 zakonskega deleža, ki jim pripada po dedovanju. Ta znaša (če ima 4 otroke in ženo) 1/5. Nujni delež za vsakega otroka tako znaša 1/10.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!