Vprašanje:

Pri zapuščinski obravnavi me kot dediča niso opozorili na dolg, ki je nastal zaradi neplačevanja zemljišča.

Odgovor:

Upniki v zapuščinskem postopku svoje terjatve lahko priglasijo, če se tako odločijo, niso pa stranke postopka, katerih vloge bi bilo treba vročati preostalim dedičem. To postanejo zgolj, če zahtevajo ločitev zapuščine od premoženja dediča. Tako da vedno obstaja možnost, da dedič ne pozna dolgov, ki jih je imel zapustnik.

Dedič odgovarja za dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja.

Sam sklep o dedovanju, tudi če v ugotovitvenem delu vsebuje opis pasive zapuščine, še vedno obdrži značaj ugotovitvene odločbe, zato tak samostojni sklep o dedovanju ne predstavlja izvršilnega naslova. Upniki morajo v primeru, da terjatve ne boste poravnali prostovoljno, plačilo uveljavljati v pravdi, kjer imate možnost, da obstoju in obsegu terjatve nasprotujete.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!