Vprašanje:

Mama je hišo in vse prepisala na svojega nečaka, sina moje sestre. Mi pripada nujni delež?
 

Odgovor:

Da, po svojem staršu ste nujni dedič.

Ker ne omenjate drugače, sklepamo, da je bil "prepis" opravljen na podlagi darilne pogodbe. Dedič, katerega nujni delež je prikrajšan lahko zahteva vračilo daril, da se njegov nujni delež poplača. 

To lahko zahtevate, v kolikor bo nečak dedič po vaši materi. Torej v kolikor bo sestra umrla pred vami. Oz., če se bo ugotovilo, da je bilo dano v zadnjem letu materininega življenja.

Za konkretnejši odgovor je potrebno preveriti vašo konkretno zadevo.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!