Vprašanje:

Kaj storiti najprej po razhodu s partnerjem? Imava enega otroka. Naj grem na csd ali pošljem vlogo na sodišče?
 

Odgovor:

Glede na to, da omenjate razhod s partnerjem, sklepamo, da šlo v vajinem primeru za zunajzakonsko zvezo.

Ke zunajzakonska zveza uradno ni sklenjena, je ni potrebno uradno razvezati. Morata pa urediti preživljanje mladoletnega otroka po razpadu zveze.

Če sta se že dogovorila o tem, kdo bo skrbnik otroka, kakšna bo višina preživnine in kako bodo potekali stiki, lahko sama posredujeta predlog na sodišče, ki bo izdalo sklep v katerem bo določilo preživljanje otroka po razpadu zveze.

Tak predlog lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Predlog za izdajo sklepa o preživnini in dodelitvi mladoletnega otroka ob razvezi zunajzakonske zveze.

Če pri dogovoru o preživljanju otroka ne moreta sporazumeti, Vama lahko pri tem pomaga tudi CSD. V vsakem primeru pa bosta morala posredovati predlog za izdajo sklepa na sodišče.

Tudi če pomoči CSD-a ne potrebujeta, bosta morala opraviti razgovor na CSD-ju, preden bo sodišče izdalo sklep o preživljanju mladoletnega otroka.

Več si lahko preberete v članku:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!