Vprašanje:

Kaj storiti najprej po razhodu s partnerjem? Imava enega otroka. Naj grem na csd ali pošljem vlogo na sodišče?
 

Odgovor:

Glede na to, da omenjate razhod s partnerjem, sklepamo, da šlo v vajinem primeru za zunajzakonsko zvezo.

Ke zunajzakonska zveza uradno ni sklenjena, je ni potrebno uradno razvezati. Morata pa urediti preživljanje mladoletnega otroka po razpadu zveze.

Če sta se že dogovorila o tem, kdo bo skrbnik otroka, kakšna bo višina preživnine in kako bodo potekali stiki, lahko sama posredujeta predlog na sodišče, ki bo izdalo sklep v katerem bo določilo preživljanje otroka po razpadu zveze.

Tak predlog lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Predlog za izdajo sklepa o preživnini in dodelitvi mladoletnega otroka ob razvezi zunajzakonske zveze.

Če pri dogovoru o preživljanju otroka ne moreta sporazumeti, Vama lahko pri tem pomaga tudi CSD. V vsakem primeru pa bosta morala posredovati predlog za izdajo sklepa na sodišče.

Tudi če pomoči CSD-a ne potrebujeta, bosta morala opraviti razgovor na CSD-ju, preden bo sodišče izdalo sklep o preživljanju mladoletnega otroka.

Več si lahko preberete v članku:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!