Vprašanje:

Sem v osebnem stečaju. Lahko odprem s.p.? Stečaj ni zaradi poslovnih razlogov? Kaj to pomeni zaradi financ?
 

Odgovor:

Samostojni podjetnik odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem ne glede ali gre za terjatve iz poslovanja ali iz naslova privatnega življenja.

Tako lahko upniki terjajo partnerja za njegove obveznosti, ki niso nastale iz poslovne aktivnosti tudi tako, da predlagajo izvršbo na premoženje, ki ga je ustvaril v okviru poslovanja. Seveda velja tudi obratno.

Kar se tiče registracije dejavnosti oz. odprtja s.p.-ja, omejitve opredeljuje 10.a člen Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1).

Glede poslovanja v času stečajnega postopka, lahko stečajni dolžnik po začetku postopka osebnega stečaja začne poslovati kot podjetnik ali zasebnik, če na njegov predlog sodišče dovoli poslovanje. To stori, je hkrati ali prej izdalo sklep o začetku postopka odpusta obveznosti in če je s stopnjo verjetnosti, ki presega 50 %, mogoče oceniti da stečajni dolžnik ni namerno povzročil svoje insolventnosti, in da ne bo posloval z izgubo.

V tem primeru lahko stečajni dolžnik zahteva tudi, da se iz stečajne mase izvzamejo stroji, oprema, zaloge materiala ali drugo premoženje stečajnega dolžnika, razen nepremičnin, ki je potrebno pri poslovanju.

e-obrazec - Predlog stečajnega dolžnika v osebnem stečaju za registracijo s.p.

Več o tem lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!