Vprašanje:

Lahko oče zahteva prenehanje plačevanja preživnine, če imam več let partnerja, a ne živiva na skupnem naslovu?
 

Odgovor:

Starši morajo preživljati svoje otroke do polnoletnosti oz. do 26. leta, v kolikor se šola, tako da v skladu s svojimi zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

V kolikor otrok sklene zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, ga morajo starši preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner.

Obstoj zunajzakonske zveze se dokazuje v vsakem primeru posebej. Za obstoj ni nujno prijavljeno skupno stalno bivališče. Zunajzakonska skupnost je dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna.

V kolikor oče smatra, da takšna zveza obstaja in da vas lahko preživlja vaš zunajzakonski partner, lahko to dokazuje na sodišču s ustrezno tožbo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!