Vprašanje:

Mama ne živi z očetom 18 let. Ločila se nista. Tudi darilne pogodbe za polovico nepremičnine ni vpisala. Kako bo dedovala?
 

Odgovor:

Kot je razvidno iz napisanega, se bo dedovalo v 1. dednem redu. V tem redu dedujete otroci in mama, vsi v enaken deležu.

Če je bila nepremičnina zgrajena s skupnim premoženjem oz. v času zakona, lahko mama zahteva, da se njena polovica nepremičnine (njen del skupnega premoženja) izloči iz dedne mase in se med dediče razdeli le 1/2 (predvidevamo, da je bila s tem namenom tudi sklenjena darilna pogodba, ki jo omenjate).

Kot napisano, je načeloma mama bila še vedno uradno očetova žena, čeprav nista živela skupaj in je tako upravičena dedinja. Zakonska zveza namreč preneha le z razvezo zakonske zveze (to lahko stori le sodišče v posebnem postopku) ali s smrtjo enega zakonca.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!