Vprašanje:

Na zapuščinski obravnavi sem izvedel,da ima brat pogodbo o dosmrtnem preživljanju.Zanima me,kaj pripada meni?


Odgovor:

Pogodba o dosmrtnem preživljanju pomeni, da je brat s to pogodbo (predvidevamo da od starša) prejel določeno premoženje, v zameno pa je moral za starša skrbeti do smrti.

Ker gre tu za odplačni posel (premoženja ni dobil brezplačno, saj ga je "plačal" z delom in skrbjo za starša), iz premoženja, ki je vključeno v to pogodbo, ne morete zahtevati ničesar, niti nujnega deleža (kot je to možno pri darilni pogodbi).

Je pa možno izpodbijati pogodbo o dosmrtnem preživljanju, če boste uspeli dokazati, da brat ni izpolnil svojega dela pogodbe, oz. da dejansko ni skrbel za starša, kot je to zapisano v pogodbi.

Ne glede na zgoraj napisano, pa se premoženje, ki ni vključeno v pogodbo o dosmrtnem preživljanju (če le-to obstaja), normalno razdeli med vse dediče, če seveda ne obstaja oporoka, ki bi določala drugače. V tem primeru in v primeru oporoke, pa bi lahko zahtevali nujni delež, ki znaša 1/2 zakonskega deleža.

Več o tem si lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!