Vprašanje:

Kakšni so pogoji dedovanja zaščitene kmetije? Jo je možno spremeniti status zaščitene kmetije in dedovati kot normalno kmetijo?
 

Odgovor:

Dedovanje kmetijskih zemljišč opredeljuje Zakon o dedovanju kmetijskih gospodarstev. Zaščiteno kmetijo deduje praviloma samo en dedič. Izjemoma lahko deduje kmetijo več dedičev.

Za konkretnejši odgovor glede vašega primera je potreben pregled vaše zadeve.

Če kmetija ne izpolnjuje pogojev za zaščiteno kmetijo lahko, na predlog lastnika ali po uradni dolžnosti upravna enota v upravnem postopku preveri in izbriše kmetijo iz registra zaščitenih kmetij.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje zaščitene kmetije?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!