Vprašanje:

Mati, vdova, je podarila svoj delež hiše bratu. Brat je pogrešan. Ima sina. Deduje njegov sin ali gre za dedni red?
 

Odgovor:

Darilo, ki ga je prejel brat, deduje, po bratovi smrti, njegov sin.

Otroci matere, vdove bi lahko, v kolikor bi bil, po dedovanju matere, prikrajšan njihov nujni delež, zahtevali, da se darilo vrne, a le, če je bilo dano v zadnjem letu materinega življenja, saj gre za darilo, ki ni dano zakonitemu dediču. Dedovanje namreč, v kolikor dedujejo otroci, poteka v I. dednem redu, brat, ki je darilo prejel, pa je dedič II. dednega reda.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Kako urediti stanovanje v mansardi tudi s pravnega vidika?

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!