Vprašanje:

Kaj je najboljša možnost, če želi oče prepisati 2/3 hiše na sina, ne da bi potem drugi sin izpodbijal pri dedovanju?
 

Odgovor:

Dediči lahko vsako pogodbo izpodbija v pravdi, v kolikor za to obstajajo razlogi. Torej če je pogodba sklenjena denimo pod prisilo, v zmoti ali s pomočjo grožnje ali zvijače.

Možno je skleniti darilno oogodbo. V kolikor bi bil nujni delež vašega brata prikrajšan, lahko v tem primeru zahteva vračilo darila in izplačilo nujnega deleža.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Sklenete lahko izročilno pogodbo. Z izročilno pogodbo zapustnik premoženje razdeli med potomce. Za veljavnost jo morajo podpisati vsi potomci. V kolikor je brat ne bi podpisal, se šteje, kot da gre za darilo.

Sklenete lahko pogodb o preužitku oz. dosmrtnem preživljanju. Pogodbo o preužitku oz. dosmrtnem preživljanju se lahko izpodbija v kolikor vi ne bi izpolnjevali svojih obveznosti ali če bi bilo veliko nesorazmerje med premoženjem in skrbjo na drugi strani. nujnega deleža brat tu ne more zahtevati.

Možnost bi bila, da lastniški delež odkupite s prodajno pogodbo. Tudi v tem primeru brat ne bi mogel zahtevati vračila nepremičnine v zapuščino.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!