Vprašanje:

Delam pri novem delodajalcu. Menda da mi ne pripada dodatni dopust glede na skupno delovno dobo. Je to res? Delovne dobe imam 25 let.


Odgovor:

Letni dopust se določi glede na določbe ZDR-1, morebitno kolektivno pogodbo, ki velja za delodajalca, dodatno pa se lahko dopust opredeli tudi v notranjih aktih delodajalca in pogodbi o zaposlitvi.

ZDR-1 ne določa, da bi delavcu pripadal dodaten dopust glede na njegovo delovno dobo.

Če torej tega ne določa kolektivna pogodba, notranji akt delodajalca ali pogodba o zaposlitvi, Vam dodatni dopust na delovno dobo res ne pripada.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!