Vprašanje:

Mora privatnik izplačati plačo in regres, ki jo je dolžan delavcem, potem ko spremeni ime firme-zaradi blokiranih računov?
 

Odgovor:

Samo sprememba imena podjetja ne razreši težave glede blokiranih transakcijskih računov. Iz tega razloga je potrebno preveriti, ali je šlo le za spremembo imena delodajalca, ali za spremebno pravne osebe, torej ustanovitve povsem novega podjetja.

Tu je potrebno preveriti tudi vaše pogodbeno razmerje z delodajalcem. Predvidevamo, da vam je bila vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi in sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem.

Pri tem je potrebno preveriti vsebino nove pogodbe o zaposlitvi in vsebino odpovedi, ki ste jo prejeli.

Če je delodajalec, ki je odpovedal pogodbo o zaposlitvi delavcu, pretežni lastnik družbe, v kateri je ponudil delavcu novo ustrezno zaposlitev, solidarno odgovarja delavcu za preneseno pravico do odpravnine in ostale terjatve, nastale pri novem delodajalcu, v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani novega delodajalca brez volje ali krivde delavca oziroma v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi skladno s 111. členom Zakona o delovnih razmerjih, če do prenehanja pogodbe o zaposlitvi pride v roku dveh let od sklenitve pogodbe o zaposlitvi pri novem delodajalcu.

Delodajalec, ki ni pretežni lastnik družbe, pri kateri se delavec zaposli, je v primerih in v okviru omejitev iz prejšnjega odstavka subsidiarno odgovoren za terjatve delavca.

Terjatve, ki jih imate do delodajalca, lahko izterjate preko sodišča. V vsakem primeru je delodajalec terjatve, ki vam jih dolguje, dolžan izplačati.

V kolikor vam je delodajalec neizplačane plače in regresa obračunal in izstavil plačilne liste, lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine.

Če plačilnih list nimate, v prvem koraku delavca opozorite in zahtevajte izdajo plačilnih list.

e-obrazec - Opozorilo in poziv delavca delodajalcu, ker mu ni izstavil plačilne liste

V kolikor jih ne boste pridobili, boste morali vložiti tožbo na pristojno delovno sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi

Informiran.si - Kaj lahko stori delavec, ki ni dobil izplačane plače, regresa, stroškov za prevoz,...?

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o regresu

e-Priročnik - Katere pravice mi pripadajo kot delavcu

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!