Vprašanje:

V bolniški sem od 2018. Se osnova za bolniško dviguje s tem, ko se dviguje minimalna plača? Ali osnova ostaja ista?

Odgovor:

Osnova za nadomestilo je vaša povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.

Razen, če niste imeli plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, oziroma še niste imeli do nastopa začasne zadržanosti od dela, ali pa ste se poškodovali na poti na delo, preden ste nastopili delo ali kadar o prihoda iz služenja vojaškega roka zaradi bolezni in poškodbe ne morete nastopiti dela.

Nadomestilo ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo zavarovanec dobil, če bi delal, oziroma od osnove, po kateri je v času zadržanosti od dela zavarovan.

Se pa osnove za odmero nadomestila usklajuje z rastjo cen življenjskih potrebščin po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!