Vprašanje:

Lani maja sem zbolela za rakom. 13.2. letos mi je potekla pogodba. Mi pripada odpravnina in plačilo dopusta?

Odgovor:

Najprej glede izplačila odpravnine.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da vam od poteku zaposlitve za določen čas pripada odpravnina, razen če je bila pogodba sklenjena:

  • za nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
  • opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu,
  • opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.

Prav tako vam odpravnina ne pripada če ste zavrnili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas za ustrezno delo.

V kolikor vam odpravnina pripada, predlagamo, da delodajalca pozovete na izplačilo. V kolikor v to ne bo pristal, boste morali vložiti tožbo na pristojno delovno sodišče.

e-obrazec - Opozorilo delavca delodajalcu, za izplačilo odpravnine ob izteku pogodbe za določen čas

e-obrazec - Tožba delavca zoper delodajalca za plačilo odpravnine

Glede izplačila neizrabljenega dopusta. 162. člen Zakona o delovnih razmerjih določa, da lahko delavec izrabi ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

V kolikor dopusta ne izrabite v tem roku, propade.

Odškodnina za neizrabljen dopust ni mogoča, razen ob prenehanju delovnega razmerja. V takšnem primeru se lahko delavec in delodajalec dogovorita za odškodnino, v zameno za neizrabljen dopust.

e-obrazec - Sporazum o denarnem nadomestilu (odškodnini) za neizkoriščen dopust ob prenehanju delovnega razmerja

Pri presojanju, ali je delavec upravičen do odškodnine, je pomembno predvsem dejstvo, ali je imel delavec možnost predvideti vzrok, zaradi katerega ni mogel izrabiti letni dopust še pred prenehanjem delovnega razmerja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Podrobnosti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas, ki jih morda ne poznate, a so zelo pomembne

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Do kdaj mora delavec porabiti lanski dopust?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!