Vprašanje:

Zaposlena kot trgovka. Pri dopustih imam dodatna dva dni za sobote, za nedelje nič. Mi smejo za nedelje pisati dopust?


Odgovor:

Določilo o dnevnem ali tedenskem delovnem času in razporeditvi delovnega časa je po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) obvezen del vaše pogodbe o zaposlitvi.

Pri tem je pomembno vedeti, da Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne določa vikenda kot prostega dela, ampak, kar se tiče odmora med tednom določa le, da ima delavec v obdobju sedmih zaporednih dni, pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur. Če mora delavec zaradi objektivnih, tehničnih in organizacijskih razlogov delati na dan tedenskega počitka, se mu zagotovi tedenski počitek na kakšen drug dan v tednu. Minimalno trajanje tedenskega počitka, se upošteva kot povprečje v obdobju 14 zaporednih dni.

V kolikor bi tako morali opravljati delo med vikendom (v soboto in nedeljo), kot del rednega delovnega časa, in takrat koristite dopust, se to šteje kot koriščenje dopusta.

Pri tem pa mora delodajalec upoštevati omejitve glede nedeljskega dela, določene v Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Kakšen je minimalni dnevni in tedenski počitek, ki pripada delavcu?

Informiran.si - Delo ob nedeljah in praznikih za zaposlene v trgovini

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!